Netikett

Netikett, eller korrekt uppförande på nätet, är en uppsättning regler som är bra att känna till när du deltar i olika communities, forum, chat och tar del av annat användargenererat innehåll. Även på Barillas hemsida föreslår vi att du använder dig av denna netikett, och vill gärna att du följer den så att vi kan skapa en trevlig miljö för alla deltagare. Överskridande av en eller flera av dessa regler leder till censur, eller i mer allvarliga fall, borttagning av registrerad användare.

Om du vill ha mer information kan du skriva till oss här..

 

1.För att förstå sammanhanget i debatterna och kunna svara korrekt, är det bra att läsa redan publicerade kommentarer. På detta sätt får du förståelse för ämnet och hur man hanterar det på communityn.

2. Innan du ställer en fråga är det bra att kontrollera om den kanske redan har blivit besvarad i FAQ.

3. Dina kommentarer ska vara kortfattade och klart och tydligt förmedla dina åsikter. Undvik upprepningar och att dra ut på texten, skriv inte för ofta. Det är väldigt vanligt att de som deltar  upprepar samma budskap och skickar iväg horder av meddelanden. Innan du ger dig in i en diskussion är det bra om du tänker över om det du skriver verkligen är av intresse för andra.

4. Skriv inte hela ord med stora bokstäver i ämnesrutan eller i din meddelandetext. Det likställs med att skrika och anses väldigt otrevligt.

5. Sväva inte bort från ämnet. Även om det  bland accepteras eller åtminstone tolereras att man lägger till taggen (OT), dvs Off Topic, i ämnesrutan, ska den inte användas för ofta.

6. Om du svarar på en kommentar, kan du, om det är absolut nödvändigt, återge delar av den ursprungliga texten, för att underlätta för de som inte har läst den, men gör det inte till en vana att upprepa hela den ursprungliga kommentaren

7. Det kan hända att du läser något du tycker är störande. Innan du agerar är det bäst att tänka över saken. Är du helt säker på att det rör sig om en aggression? Är kommentaren fientlig  eller kanske bara menad som ett skämt? Är det viktigt eller en banalitet? Är du verkligen insatt i vanorna och språkbruket på just denna sida? Ska du svara genast eller är det bättre att invänta att någon annan svarar? Det bästa svaret kan ibland vara tystnad, eller kanske ett privat meddelande. Många konflikter uppstår ur ett missförstånd, och när konflikten väl är igång är det svårt att avsluta den. Då är det bättre att tänka efter före.

8. Det är bäst att undvika alla konflikter, dvs personliga meningsskiljaktigheter, som kan utvecklas till riktigt otrevliga meningsutbyten. Du ska helst inte lägga ut en privat debatt på en allmän sida, speciellt om den är fientlig. Publicera inte meddelanden utan innehåll eller värde, eller som tar parti för den ena eller den andra parten i en diskussion.

9. Publicera aldrig innehåll i privata meddelanden eller e-postmeddelanden utan författarens tillåtelse.

10. Visa tolerans mot de som gör grammatiska fel. Den som skriver måste hur som helst förbättra sitt språk för att göra sig förstådd av alla.

11. All text som innehåller förolämpningar, fula diskriminerande ord vad gäller idéer, kön, ras och religion, som offentliggjorts av andra användare, blir genast borttagen och författaren i fråga har inte längre tillgång till denna community.